Ultima oră
S-a decis Dani Coman? La ce meci a asistat fostul preşedinte de la Hermannstadt | EXCLUSIV S-a decis Dani Coman? La ce meci a asistat fostul preşedinte de la Hermannstadt | EXCLUSIV
VIDEO | Kiki, intrare extrem de dură la Cosmin Matei! Jucătorul Farului nu a primit nici măcar cartonaş galben VIDEO | Kiki, intrare extrem de dură la Cosmin Matei! Jucătorul Farului nu a primit nici măcar cartonaş galben
Claudiu Keşeru a explicat legătura dintre Dan Petrescu şi CFR Cluj: „Mariajul perfect” | EXCLUSIV Claudiu Keşeru a explicat legătura dintre Dan Petrescu şi CFR Cluj: „Mariajul perfect” | EXCLUSIV
Simona Halep, destăinuiri despre momentul în care a aflat că a fost depistată pozitiv. ”A fost ca şi cum m-ar fi lovit un camion” Simona Halep, destăinuiri despre momentul în care a aflat că a fost depistată pozitiv. ”A fost ca şi cum m-ar fi lovit un camion”
Preşedintele Universităţii Cluj a anunţat la Fotbal Show cine va fi antrenor în sezonul viitor. ”Are contract pe 2 ani, ne-am stabilit un obiectiv” | VIDEO EXCLUSIV Preşedintele Universităţii Cluj a anunţat la Fotbal Show cine va fi antrenor în sezonul viitor. ”Are contract pe 2 ani, ne-am stabilit un obiectiv” | VIDEO EXCLUSIV
VIDEO | Farul - Sepsi 0-3, în direct la Prima Sport 1! Safranko face recital cu formaţia lui Hagi VIDEO | Farul - Sepsi 0-3, în direct la Prima Sport 1! Safranko face recital cu formaţia lui Hagi

China, în centrul unui scandal de dopaj la nataţie

Sporturi Publicat de Daian Cutu pe 20 apr 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38128/21565139/1/china.jpg

O anchetă a postului public german ARD şi a New York Times susţine că 23 de sportivi chinezi, printre care mai mulţi campioni olimpici la Tokyo, au fost depistaţi pozitiv la începutul anului 2021 fără a fi sancţionaţi, reltează AFP.

Potrivit emisiunii "Doping Report" de la ARD, care a dezvăluit deja scandalul de dopaj din Rusia la sfârşitul anului 2014, şi cotidianului american, Agenţia Mondială Antidoping (WADA) şi Federaţia Internaţională de Nataţie (Fina, acum World Aquatics) au acceptat explicaţia autorităţilor chineze privind contaminarea.

La o competiţie care a avut loc la Shijiazhuang (China) la începutul anului 2021, douăzeci şi trei dintre cei mai buni înotători şi înotătoare chinezi ar fi fost depistaţi pozitiv la trimetazidină, o substanţă interzisă din 2014 pe motiv că îmbunătăţeşte circulaţia sângelui.

Aceeaşi substanţă a fost găsită în testele efectuate la sfârşitul anului 2021 asupra patinatoarei ruse Kamila Valieva, un test pozitiv dezvăluit în timpul Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, care a dus la suspendarea acesteia pentru 4 ani începând cu 25 decembrie 2021.

Dintre cei 23 de chinezi depistaţi pozitiv la începutul anului 2021, 13 au participat la Jocurile Olimpice câteva săptămâni mai târziu, printre care Zhang Yufei, triplă medaliată la Tokyo, cucerind aurul la 200 m fluture şi 4x200 m liber şi argintul la 100 m fluture.

Ang Shun, campioană olimpică la Tokyo în proba de 200 m 4 înot, se crede că se află şi ea printre înotătorii chinezi care au fost depistaţi pozitiv la începutul anului 2021, la fel ca şi Yang Junxuan, medaliată cu argint alături de Wang Shun în ştafeta mixtă 4x100 m 4 înot.

O anchetă a fost efectuată de Ministerul Securităţii Publice din China, iar Chinada a întocmit apoi un raport care a fost prezentat în martie 2021. Nu au fost emise suspendări provizorii între testele pozitive şi prezentarea raportului.

WADA a declarat pentru ARD că, pe baza analizei datelor prezentate de chinezi, nu a văzut "nicio bază" pentru a "contesta explicaţia contaminării", în special având în vedere concentraţiile scăzute. Chinada a explicat că nu a existat nicio încălcare a normelor antidoping, iar pentru Fina, faptele au fost verificate imediat şi în mod profesionist.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

Sporturi

Ultimele articole Toate articolele