Tot mai mulți liceeni români vor să își continue studiile în străinătate (VIDEO)

Tot mai mulți liceeni preferă să își continue studiile în străinătate. Numai anul trecut, un sfert din absolvenții de liceu au mers la universități de prestigiu din Vestul Europei. Cele mai căutate specializări sunt informatica, biologia sau studiile internaționale. Universitățile de la noi au reacționat și vor să oprească acest fenomen, prin eficientizarea concursurilor de admitere.

14 Mar 2014 - 10:00 comentarii (0) vizualizari (236)

An de an, aproape un sfert din absolveții Liceului Teoretic „Gheroghe Șincai” din Cluj aleg să plece la studii în străinătate. Ștefana se numără printre cei care, după examenul de bacalaureat, vrea să își încerce șansa la o universitate de top din Europa.

”Am aplicat în Anglia şi aş vrea să fiu acceptată acolo, să îmi petrec studenţia într-un cadru european. Consider că şi spaţiul european ne oferă mai multe posibilităţi, plus ne oferă o altă perspectivă asupra lumii şi asupra tuturor aspectelor. Da, mi-am făcut un calcul, în fiecare lună ar fi undeva la 400-500 de lire”, a precizat Ștefana.

”Aproximativ 20-21% din elevi cam aleg să studieze la alte universităţi, din afara ţării. Avem universităţi bune, dar probabil din discuţii cu familia sau probabil au fraţi care sunt deja la acele universităţi”, a declarat Ioana Mihalcea, director adjunct al Liceului Teoretic „Gheorghe Şincai” Cluj.

Pentru a-i determina pe elevi să rămână în țară, universitățile românești vor organiza concursuri de admitere înainte de examenul de bacalaureat. De exemplu, la Facultatea de Matematică din cadrul Universității Babeș-Bolyai, primii 6 candidați care obțin o notă peste 9 vor fi declarați admiși pe un loc bugetat.

Sincron Adrian Petruşel, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică Cluj

”La concursul din acest an, la 4 zile de la înscrierile online avem în jur de 476 înscrişi, faţă de anul trecut când am avut peste 700 de înscrişi în final”, a precizat Adrian Petruşel, decanul Facultăţii de Matematică şi Informatică Cluj.

Pentru următorul an şcolar, Universitatea Babeș-Bolyai va scoate la concurs peste 10.000 de locuri, dintre care jumătate la buget.

video platform video management video solutions video player

Stiri recomandate

3 dive internaționale care nu au nici măcar liceul terminat (FOTO)

18 Noi 2013 - 14:20
Le cunoaște o lume întreagă, sunt frumoase, au faimă, bani și succes, dar nu au avut nevoie de prea multă școală ca să ajungă unde sunt astăzi.

Cum au ales să își petreacă vacanța de vară niște elevi din Cluj (VIDEO)

21 Iul 2014 - 09:47
Vacanţă pe două roți. Aşa au ales să îşi petreacă vara câţiva elevi din Cluj. Aceştia se pregătesc intens pentru o expediție pe bicicletă până în Turcia...

Îmbrățișări gratuite în centrul Clujului (VIDEO)

11 Aug 2014 - 12:11
Optimism, energie şi multe zâmbete. De asta au avut parte clujenii care au trecut ieri prin centrul oraşului.

Balul de absolvire a liceului, o cheltuială tot mai mare pentru părinți, un profit tot mai bogat pentru patroni

28 Mai 2013 - 15:15
Balul Absolvenților de liceu este un adevărat eveniment în viața adolescenților, iar elevii îi acordă importanță cel puțin la fel de mare ca...

Adaugă comentariu nou

Conţinutul acestui câmp va fi considerat confidenţial şi nu va fi făcut public.

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • Adresele de situri web şi adresele de e-mail se transformă automat în linkuri.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.