Peter Szekernyes, artistul care transformă pielea în tablouri încântătoare

Peter Szekernyes, artistul care transformă pielea în tablouri încântătoare

Dă-i o bucată de piele și îți va realiza o operă de artă! Asta se poate spune despre un tânăr clujean, care a dat un nou sens meseriei de tăbăcar. Nu s-a rezumat doar la poșete sau curele, ci realizează tablouri din piele.

Peter Szekernyes are 34 de ani și a urmat cursurile Facultății de Management, la îndemnul părinților, dar nu a ajuns să profeseze niciodată în domeniu. Asta pentru că de mic s-a visat meșteșugar, inspirat de bunicul său, care era tăbăcar de meserie. A petrecut ore întregi alături de el în atelier și încet, încet a furat tainele prelucrării pielii.

„Am făcut-o cumva dintr-un fel de obligației pentru el că țineam mult la el, dar făcând, făcând, făcând a început să îmi placă, azi m-am obișnuit și încerc să o dezvolt”, spune Szekernyes, care a ales, însă, să transforme tăbăcăria în artă și s-a apucat să creeze tablouri din piele de vițel. Cu ajutorul unor matrițe, dar mai ales cu talent, răbdare și îndemânare, banala bucată de piele capătă înfățișare sub mâinile sale.

„Trebuie să ai multă mută răbdare, trebuie să stai departe de alte tentații și trebuie să ai multă inspirație, dar de multe ori vă zic sincer că vin nervos sau supărat și mă relaxez aici. Îi dau drumul la câte o chestie care iese mult mai bine decât dacă vin calm”, susține Peter.

Ce se vinde cel mai bine

Operele bărbatului sunt extrem de apreciate, așa că nu duce deloc lipsă de clienți. Ba mai mult, oamenii îi cer tot felul de modele, așa că Peter va începe să construiască noi șabloane de modelare a pielii. „Matrițele le am majoritatea de la bunicul, vreo câteva sute,cle-am recondiționat eu cât am putut și o să fac și eu modele mai noi”, a explicat clujeanul.

În atelierul lui Peter, pereții sunt plini cu tablouri. Portretele lui Eminescu și Beethoven stau alături de chipurile unor țărani, de opere abstracte sau simboluri și monumente românești. Cele mai vândute sunt tablourile cu teme religioase: „Cam știu oamenii ce cumpără. De obicei preferă teme religioase, iar floarea soarelui e foarte căutată și în străinătate”.

Artistul clujean își dorește ca în viitor să reușească să organize și expoziții de tablouri în piele, atât în țară, cât și peste hotare.

19 aprilie 2015

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Despre Look TV

( + 40 ) 770 49 49 49
– intre orele 10:00 – 14:00 L-V –

Str Cetatii nr 39/2
400166, Cluj-Napoca