Ultima oră
VIDEO | Csikszereda - Unirea Slobozia, în direct pe Prima Sport 1. A început partida! VIDEO | Csikszereda - Unirea Slobozia, în direct pe Prima Sport 1. A început partida!
John Textor, patronul grupărilor Olympique Lyon şi Botafogo, suspendat 45 de zile în Brazilia. Care este motivul John Textor, patronul grupărilor Olympique Lyon şi Botafogo, suspendat 45 de zile în Brazilia. Care este motivul
Naţionala României se reuneşte duminică, pentru dubla cu Cehia din faza play-off CM2025 Naţionala României se reuneşte duminică, pentru dubla cu Cehia din faza play-off CM2025
VIDEO | FCSB - Farul, astăzi, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Derby cu titlul pe masă. Echipele probabile! VIDEO | FCSB - Farul, astăzi, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Derby cu titlul pe masă. Echipele probabile!
El va fi înlocuitorul lui Jurgen Klopp la Liverpool! Cormoranii s-au înţeles cu antrenorul El va fi înlocuitorul lui Jurgen Klopp la Liverpool! Cormoranii s-au înţeles cu antrenorul
VIDEO | FCU Craiova - "U" Cluj, astăzi, de la ora 17:30, în direct la Prima Sport 1! Două echipe cu obiective diferite VIDEO | FCU Craiova - "U" Cluj, astăzi, de la ora 17:30, în direct la Prima Sport 1! Două echipe cu obiective diferite

Locurile unde s-au desfăşurat Jocurile Olimpice din 1924 la Paris, o moştenire de patrimoniu

JO 2024 Publicat de Daian Cutu pe 29 mar 2024
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/40227/21540595/1/jo.jpg

O serie de locuri emblematice ale Jocurilor Olimpice de la Paris din 1924 au fost redenumite de-a lungul anilor după legendele sportului francez: Yves du Manoir, Georges Vallerey, Jacques Anquetil.

Un secol mai târziu, cu patru luni înainte de Jocurile din 2024, aceste locuri ale memoriei intenţionează să poarte moştenirea lor olimpică, potrivit AFP. 

Stadionul Yves-du-Manoir

Pe malul A86, pe Colombes, în departamentul Hauts-de-Seine, se ascunde un monument al sportului francez: stadionul departamental Yves-du-Manoir, epicentrul ultimelor Jocuri de la Paris.

În această vară, turneul olimpic de hochei va avea loc în imensa arenă, care a fost reamenajată şi care va deveni singurul loc care va găzdui pentru a doua oară evenimente olimpice, la 100 de ani distanţă.

 

Fost hipodrom şi folosit şi ca teren de joacă pentru sporturile de amatori, complexul a fost desemnat drept inima care bate şi satul olimpic al Jocurilor din 1924.

Racing Club de France, care a închiriat terenul, s-a oferit să "construiască pe acest amplasament un stadion olimpic de 60.000 de locuri, urmând ca încasările viitoarelor Jocuri Olimpice să fie rambursate după eveniment", explică istoricul Michaël Delépine, care a scris o carte despre stadionul din Colombes ("Le Bel Endormi", publicat la editura Atlande).

Tot ce a mai rămas din stadionul original, scena duelului epic dintre sprinterii britanici Harold Abrahams şi Eric Liddell - imortalizat în filmul multi-oscarizat "Chariots of Fire", pe muzica lui Vangelis - şi a triumfului la săritura în lungime al lui DeHart Hubbard, primul atlet american de culoare care a câştigat o medalie olimpică, este tribuna de 6.000 de locuri.

Pentru Jocurile Olimpice din 2024, aceasta va fi completată de tribune temporare. De asemenea, au fost construite două terenuri de hochei sintetice iluminate, unul dintre ele având o tribună modernă de 1.000 de locuri.

Proiectul de renovare, care a fost finalizat în decembrie şi inaugurat în martie, a costat 101 milioane de euro, din care puţin peste 90 de milioane de euro au fost finanţate de departamentul Hauts-de-Seine, autoritatea locală care deţine situl.

https://i0.1616.ro/media/2/2701/33658/21539995/2/yves-du-manoir.jpg

Stadionul, numit după un jucător de rugby de la Racing, care a murit în 1928 la comenzile avionului său, a cunoscut momente glorioase din 1924 încoace: o finală a Cupei Mondiale de fotbal în 1938, câştigată de Italia, 42 de finale ale Cupei Franţei, zeci de meciuri pentru Les Bleus, inclusiv un meci Franţa-Brazilia în 1963, cu un hat-trick al lui Pelé, meciuri de box etc.

Deschiderea în 1972 a noului Parc des Princes, care găzduieşte PSG, a însemnat că Yves-du-Manoir a fost retrogradat pe locul al doilea, deoarece era considerat prea departe de centrul capitalei.

Stadionul Colombes şi-a continuat viaţa sportivă găzduind evenimente de mai mică anvergură: evenimente pentru tineret, echipe Racing, în special Racing Club de France Rugby în anii 1980 şi Racing 92 până în 2017", explică Michaël Delépine.

La începutul mileniului, situl a fost vândut departamentului. Acesta a fost evidenţiat în candidaturile pentru Paris 2012 şi Paris 2024.

După Jocurile Olimpice, Yves-du-Manoir va găzdui sediul federaţiei franceze de hochei. Terenurile de fotbal şi de rugby şi pistele de atletism vor fi rezervate şcolilor şi asociaţiilor.

"Este extrem de emoţionant să ne gândim că acest loc, care a găzduit sportivi în urmă cu zeci de ani, ar putea să le fie casă şi în deceniile următoare", spune Michaël Delépine.

 

mail-share icon Email
viewscnt

Ultimele Videouri

JO 2024

Ultimele articole Toate articolele