Ultima oră
VIDEO | FCSB - Farul, astăzi, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Derby cu titlul pe masă. Echipele probabile! VIDEO | FCSB - Farul, astăzi, de la 20:30, în direct la Prima Sport 1! Derby cu titlul pe masă. Echipele probabile!
El va fi înlocuitorul lui Jurgen Klopp la Liverpool! Cormoranii s-au înţeles cu antrenorul El va fi înlocuitorul lui Jurgen Klopp la Liverpool! Cormoranii s-au înţeles cu antrenorul
VIDEO | FCU Craiova - "U" Cluj, astăzi, de la ora 17:30, în direct la Prima Sport 1! Două echipe cu obiective diferite VIDEO | FCU Craiova - "U" Cluj, astăzi, de la ora 17:30, în direct la Prima Sport 1! Două echipe cu obiective diferite
VIDEO | Csikszereda - Unirea Slobozia, sâmbătă, de la 11:30, în direct pe Prima Sport 1. Speranţe la promovarea directă pentru echipa din Miercurea Ciuc VIDEO | Csikszereda - Unirea Slobozia, sâmbătă, de la 11:30, în direct pe Prima Sport 1. Speranţe la promovarea directă pentru echipa din Miercurea Ciuc
VIDEO | Final interzis cardiacilor în NBA! Indiana Pacers preia conducerea în seria cu Milwaukee Bucks VIDEO | Final interzis cardiacilor în NBA! Indiana Pacers preia conducerea în seria cu Milwaukee Bucks
VIDEO | Mai reuşeşte cineva să o oprească pe Collins? Americanca a câştigat un meci nebun la Madrid şi continuă seria fabuloasă VIDEO | Mai reuşeşte cineva să o oprească pe Collins? Americanca a câştigat un meci nebun la Madrid şi continuă seria fabuloasă

Muzeul "Ivan Patzaichin" de la Mila 23, realizat integral din lemn, stuf şi lut, a fost finalizat şi va fi deschis pentru public în luna mai

Noutăți Publicat pe 22 dec 2023
mail-share icon Email

//i0.1616.ro/media/581/3142/38116/21435188/1/muzeul-ivan-patzaichin-aerial-view-dec-2023.jpg

Muzeul "Ivan Patzaichin" de la Mila 23, realizat integral din lemn, stuf şi lut, prima clădire din Deltă cu termoizolaţie din cânepă, a fost finalizat şi va fi deschis pentru public în mai 2024. Observatorul-Muzeu cu o înălţime de 18 metri, realizat integral din lemn lamelar, este cea mai înaltă structură din lemn din judeţul Tulcea şi va găzdui la parter Tezaurul (cele mai importante medalii câştigate de Ivan în timpul activităţii sale de sportiv).

Investiţia are valoarea totală de 3,6 milioane lei, şi a beneficiat de o finanţare nerambursabilă în valoare de 2,376 milioane lei acordată prin Programul Operaţional pentru Pescuit şi Afaceri Maritime 2014 - 2022, Măsura III.3 - punerea în aplicare a strategiilor de dezvoltare locală plasate sub responsabilitatea comunităţii, anunţă Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila23.

Muzeul va reprezenta un adevărat centru de inovare comunitară, ale cărui activităţi se vor baza pe recuperarea şi reinterpretarea normelor sociale specifice arealului deltaic, în contextul Centrului de Cultură Tradiţională Ivan Patzaichin, beneficiarul proiectului de finanţare Cod SMIS 152165 RO.

Centrul de Cultură Tradiţională "Ivan Patzaichin" îşi propune să prezinte atât locuitorilor, cât şi vizitatorilor, modalităţi prin care Delta se poate dezvolta sustenabil, încurajându-i pe tinerii din Delta să nu îşi mai dorească să părăsească zona. Tradiţiile şi obiceiurile pot fi păstrate şi integrate în viaţa modernă, oferind locuitorilor Deltei şansa de a le utiliza în obţinerea de surse alternative de venit, pe toată durata anului. Muzeul nu va fi doar un muzeu de vizitat, ci şi un portal deschis către natură, un laborator şi un conector la lumea creativă, prin care tradiţia locală va fi păstrată, explorată şi valorificată ca o resursă contemporană de dezvoltare, spun administratorii.

Părţi din casa în care au locuit părinţii marelui sportiv, integrată în muzeu

Ansamblul Muzeului este format din două clădiri, realizate integral din lemn şi materiale locale, stuf şi lut, ce integrează părţi din casa în care au locuit părinţii lui Ivan Patzaichin după inundaţiile din 1970.

Pentru izolarea clădirilor a fost folosită, pentru prima dată în Deltă, termoizolaţie din cânepă - un proces inovativ ce recuperează şi valorifică superior o plantă tradiţională pentru România, cu multiple utilizări, în mare parte astăzi uitate.

Ce vor vedea vizitatorii

La etajele superioare este desfăşurată pe verticală o instalaţie artistică multimedia ce prezintă parcursul vieţii lui Ivan Patzaichin, de la copilăria în sat, la perioada de multiplu campion olimpic, etapa de antrenor şi mentor, până la cea de antreprenor social.

În clădirea adiacentă vor avea loc activităţi culturale ale diferitelor organizaţii locale, precum şi întâlniri ale stakeholderilor din Deltă (organizaţii nonguvernamentale, operatori din turism, autorităţi locale), tabere de vară şi rezidenţe pentru artişti.

Ansamblul va dispune de un spaţiu model de Punct de Gastronomie Locală pentru cursuri şi un atelier de reparat şi întreţinere bărci din lemn. Este dotat cu sistem de panouri solare şi punct de încărcare biciclete şi motoare de bărci electrice, propunându-şi să devină primul prosumator din Mila 23.

Spaţiul va fi un hub esenţial pentru turismul sustenabil şi un punct de referinţă pentru remodelarea turismului în Deltă, aflându-se pe primul „traseu de turism lent” iniţiat în cadrul unei iniţiative de mobilitate pentru ecoturism în Delta Dunării.

Echiparea Muzeului va avea loc în perioada imediat următoare, iar deschiderea acestuia pentru public va avea loc odată cu noul sezon turistic, în luna mai 2024.

Muzeul este realizat la iniţiativa Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23 şi va fi administrat de aceasta.

mail-share icon Email
viewscnt

Noutăți

Ultimele articole Toate articolele